Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Ontwerpwedstrijden – Nieuw kompas moet wildgroei ontwikkelcompetities beteugelen

De hedendaagse praktijk van projectontwikkeling wordt geconfronteerd met een ware wildgroei van kleinschalige ontwikkelcompetities. Kostbare en ingewikkelde aanbestedingsprocedures, terwijl de Aanbestedingswet niet van toepassing is, achterhaalde grondprijzen en buitensporige voorwaarden zijn aan de orde van de dag. Daarom ontwikkelde Architectuur Lokaal het KOMPAS light Ontwikkelcompetities, dat vrijdag 28 november tijdens de landelijke manifestatie Hitte in de delta gepresenteerd wordt.

De Nederlandse vastgoedmarkt is enorm veranderd. Grootschalige woningbouwprojecten zijn passé. Gemeenten zoeken alternatieven om de woningbouw vlot te trekken en om braakliggende kavels een tijdelijke bestemming te geven. De aandacht verschuift ook naar de bestaande voorraad. De markt wordt overspoeld met overtollig, leegstaand vastgoed. De vastgoedmarkt is naarstig op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking en financiering, gedeeld opdrachtgeverschap en verbreding van de ontwikkelopgave.

De nieuwe realiteit manifesteert zich in de vele kleinschalige ontwikkelcompetities. Uitschrijvers zoeken creatieve oplossingen en doen een beroep op het innovatief ondernemerschap. Deelnemers beklagen zich over de wirwar van procedures, disproportionele voorwaarden en oplopende transactiekosten. Veel uitschrijvers bedienen zich van een kostbare en ingewikkelde aanbestedingsprocedure, terwijl de Aanbestedingswet lang niet altijd van toepassing is. Vaak betreft het onervaren opdrachtgevers die de consequenties van procedurevoorschriften nauwelijks overzien. Ook zijn er opdrachtgevers die ontwikkelcompetities aangrijpen om op oude voet verder te gaan. Deelnemers krijgen achterhaalde grondprijzen en onbeheersbare risico’s in de maag gesplitst. Ontspoorde ontwikkelcompetities leiden uiteindelijk alleen maar tot frustraties en verspilling van maatschappelijk kapitaal.

Om de praktijk te verbeteren ontwikkelde het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden van Architectuur Lokaal  KOMPAS light Ontwikkelcompetities. Dit KOMPAS werd besproken met vertegenwoordigers van opdrachtgevers en marktpartijen.  KOMPAS light Ontwikkelcompetities is een handig digitaal instrument om een effectieve en proportionele ontwikkelcompetitie te organiseren. Dit instrument is speciaal ontwikkeld voor kleinschalige ontwikkelcompetities.
Het nieuwe KOMPAS wordt gepresenteerd tijdens de 5 EU Aanbestedingendag op de landelijke Hitte in de delta manifestatie. Daarna is KOMPAS light Ontwikkelcompetities hier te vinden.