Ontwerpwedstrijden - Cheers & Ch*ps: Europese architectuurprijsvragen bij Hitte in de delta

Samen houden we het Steunpunt in de lucht

Het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden hecht groot belang aan kosteloze toegankelijkheid van architectuuropdrachten voor iedereen. Architectuur Lokaal kan deze informatie in de toekomst alleen nog bieden als alle belanghebbenden daaraan bijdragen. Dat hoeft u zelfs niets te kosten: Architectuur Lokaal is door de belastingdienst erkend als ‘culturele ANBI’ waardoor u uw donatie kunt aftrekken van uw belastingaangifte. Bedrijven kunnen zelfs 150% aftrekken

Helpt u mee om het Steunpunt in de lucht te houden? Meer informatie

Doe hier uw donatie

Sluit banner
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Cheers & Ch*ps: Europese architectuurprijsvragen bij Hitte in de delta

Click here for the English version

Architectuurprijsvragen zijn een belangrijk instrument voor opdrachtgevers. Zeker in de huidige economisch onzekere tijden moet er iets te kiezen zijn. Maar het uitschrijven van prijsvragen in zowel Nederland als elders in Europa levert nog veel problemen op. Zo namen 1715 ontwerpers deel aan de prijsvraag voor het Guggenheim Helsinki, terwijl nog maar de vraag is of het museum er ooit komt. Het resultaat van de prijsvraag voor de Turkse Çamilica Moskee in Istanbul is goed voor hoog oplopende discussies over de rol van de politiek. Bij de landelijke manifestatie Hitte in de delta van Architectuur Lokaal komen tal van zowel problematische als geslaagde prijsvragen aan bod tijdens ImageBuilding: Competitions as a political and creative tool, een internationaal debat met betrokkenen en critici uit onder meer Bulgarije, Tsjechië, Estland, Schotland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Ierland, Turkije en Nederland.

Politieke context
De titel ImageBuilding: Competitions as a political and creative tool verwijst naar zowel het ontwerp als naar branding en place making in een politiek-strategische context. Aneta Vasileva en Ljubo Georgiev geven een toelichting op de Plovdiv Central Square Competition in Bulgarije. Arman Akdogan bespreekt de controversiële prijsvraag voor de Turkse Çamilica Moskee. Schots Bouwmeester Ian Gilzean licht de ambitieuze plannen voor het nieuwe Schotse architectuurbeleid toe, waarbij architecten strategisch worden ingezet. Het debat wordt geleid door Andreas Vaa Bermann en Indira van ’t Klooster.

Europees architectuurklimaat
Getuige de voorbeeldige projecten en ontspoorde procedures die breed uitgemeten worden in de media, geniet prijsvraagcultuur – inclusief aanbestedingen – veel aandacht van architecten, opdrachtgevers en het brede publiek. Architectuur Lokaal organiseert op vrijdag 28 november 2014 in Amsterdam de landelijke manifestatie Hitte in de Delta om de stand van zaken in publiek opdrachtgeverschap en ontwerp in Nederland te bespreken. Onderdeel van dit evenement is de internationale bijeenkomst over prijsvragen, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden van Architectuur Lokaal, Project Compass CIC (UK), TU Delft en A10 New European Architecture. Daarbij worden actuele ontwikkelingen in de Europese prijsvraagcultuur te verkend. Ook worden mogelijke acties besproken om het architectuurklimaat en het opdrachtgeverschap bij architectuuropdrachten in Europa te bevorderen.

Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2020, Stichting Architectuur Lokaal.