Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Ontwerpwedstrijden – Overheid treedt terug, onderwijs aan zet

In het derde kwartaal van 2014 loopt het aantal aanbestedingen van architectuuropdrachten ten opzichte van het derde kwartaal 2013 fors terug. Hiernaast is het aantal ontwerpwedstrijden licht gedaald. De opdrachten van onderwijsinstellingen nemen spectaculair toe (van 6% in 2013 naar 22% in 2014). Het aandeel geïntegreerde contracten stabiliseert op 56% van het totaal aantal geregistreerde aanbestedingen van architectuuropdrachten.

Nieuwe Kompassen op komst
Op 28 november presenteert Architectuur Lokaal tijdens de 5e EU Aanbestedingendag de stand van zaken met betrekking tot haar activiteiten om het opdrachtgeverschap bij aanbestedingen van architectuuropdrachten te professionaliseren. De Aanbestedingendag is onderdeel van de landelijke manifestatie Hitte in de Delta. U kunt zich hier aanmelden voor de manifestatie.
Vervreemding en herontwikkeling van overtollig en leegstaand vastgoed en het opknippen van grootschalige gebiedsontwikkelingen in behapbare eenheden zijn aan de orde van de dag. Dit leidt tot een significante groei van kleinschalige ontwikkelcompetities. Het Steunpunt presenteert tijdens de Aanbestedingendag het KOMPAS light Ontwikkelcompetities. Een digitaal instrument dat uitschrijvers ondersteunt om ontwikkelcompetities op verantwoorde wijze in te richten.
Tevens zal op de Aanbestedingendag het KOMPAS naar Duurzaamheid gepresenteerd worden dat Architectuur Lokaal in samenwerking met de TU Delft heeft ontwikkeld. Duurzaamheid is een containerbegrip. Veel aanbesteders worstelen hoe deze thematiek te definiëren en te operationaliseren binnen het raamwerk van een aanbesteding. KOMPAS light naar Duurzaamheid biedt een helpende hand.
Beide Kompassen worden ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van IenM in het kader van het Actieprogramma Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AAARO).
Tijdens de aanbestedingendag zal ook The Fulcrum gepresenteerd worden, een unieke Europese portal dat volgens de systematiek van de site van het Steunpunt alle architectuuropdrachten in NL en de UK ontsluit. The Fulcrum is een gezamenlijk project van Architectuur Lokaal en Project Compass CIC.

Informatie Michel Geertse, [email protected]

U kunt het kwartaalbericht hiernaast downloaden.