Ontwerpwedstrijden - Ontwikkelingscompetitie Park Zandweerd
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Ontwikkelingscompetitie Park Zandweerd

De gemeente Deventer nodigt zes projectontwikkelaars uit om een bindend voorstel te doen voor kwalitatief hoogwaardige, integrale ontwikkeling van de locatie Park Zandweerd. De deelnemers zijn 

  • Van Wijnen Oost, met Dick van Gameren Architecten en Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitecten,   
  • Ballast Nedam Ontwikkeling, met Blauwhoed Eurowoningen en Kuiper Compagnons,
  • BAM Vastgoed Wonen Regio Noordoost, met KCAP Architects & Planners en Karres en Brands Landschapsarchitecten,
  • Johan Matser Projectontwikkeling (Synchroon) / Amvest, met Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten en Cino Zucchi Architetti, 
  • ING Real Estate Development, met Mecanoo Architecten en Wurck architectuur stedenbouw landschap, 
  • Bemog Projectontwikkeling & Le Clercq Planontwikkeling, met SOM Skidmore Owings & Merrill Inc., Hyco Verhaagen Garten und Landschaftsarchitect en Royal Haskoning.

De gemeente is voornemens de opdracht te gunnen op basis van de econimisch meest voordelige aanbieding.

Procedure
Het programma voor de procedure is opgesteld volgens het model voor een meervoudige ontwikkel/ontwerpopdracht, zoals beschreven in KOMPAS. De gemeente Deventer heeft het Steunpunt Ontwerpwedstrijden geraadpleegd over de opstelling van de procedure.
Nadat het gemeentebestuur het resultaat van de beoordeling t.g.v. Bemog & LeClerq bekend gemaakt had rezen er vragen over de onafhankelijkheid van leden van de beoordelingscommissie. De gemeente besloot de plannen opnieuw te laten beoordelen door een tweede beoordelingscommissie. Deze commissie selecteerde het plan van BAM Vastgoed. 

Resultaat
In februari 2008 is het consortium bestaande uit Bemog Projectontwikkeling & Le Clercq Planontwikkeling, met SOM Skidmore Owings & Merrill Inc., Hyco Verhaagen Garten und Landschaftsarchitect en Royal Haskoning als winnaar aangewezen. Johan Matser projectontwikkeling heeft bezwaar aangetekend tegen deze uitslag. Drie van de zeven leden van de beoordelingscommissie bleken een connectie te hebben met de ontwikkelingscombinatie Bemog/LeClerc waar SOM als architect aan deelnam. Na een herbeoordeling van de inschrijvingen door een nieuwe beoordelingscommissie eindigde Johan Matser projectontwikkeling als tweede, Bemog/Le Crecq als vierde en BAM als eerste. (bron: architectenweb)

De opdracht wordt gegund aan het BAM Vastgoed.

In juni 2010 heeft de gemeente Deventer bekendgemaakt dat, vanwege de huidige marktomstandigheden, BAM Vastgoed niet bereid was de intentieverklaring te tekenen. Ook de overige deelnemers aan de competitie waren hier niet toe bereid. (bron: gemeente Deventer)

Opdrachtgever
Gemeente Deventer


Documenten
procedure
Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2021, Stichting Architectuur Lokaal.