Ontwerpwedstrijden - Sluishuis
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact

Sluishuis

Gemeente Amsterdam, projectbureau IJburg, schrijft een meervoudige ontwikkel/ontwerpopdracht uit met de vraag om realisatie van een groot en groots woongebouw in het buitenwater van Steigereiland. Dit Sluishuis wordt een bouwblok van 12 lagen (minimaal 290 woningen waarvan 130 in de sociale huursector) een groot binnenhof, en minimaal 2.000 m2 commerciële voorzieningen en een 2-laags parkeerkelder met waterkerende muren. Ook de brug naar het Sluishuis is onderdeel van de opgave. Deelnemers aan de competitie zijn de volgende combinaties:

  • Amvest, Ballast Nedam en Woningbedrijf Amsterdam met Frits van Dongen (Architecten Cie)
  • Smit's bouwbedrijf en Woningstichting Zomers Buiten met Dolf Dobbelaar (DKV architecten)
  • Algemene Woningbouw Vereniging, Slokker Bouw, Bouwvereniging Rochdale en Rabo Vastgoed met Christaan Rapp
  • Hopman Interheem Groep (synchroon), Volker Wessels Stevin Bouw en Woningbedrijf Amsterdam met Meyer & van Schooten Architecten
  • ING Vastgoed Ontwikkeling, Heijmans Bouw en De Dageraad met Claus en Kaan Architecten
  • SFB Vermogensbeheer, Bouwbedrijf De Nijs en Zonen, De Principaal. en Woonstichting De Key met MVRDV.  


Resultaat

De beoordelingscommissie heeft het ontwerp Het Sluishuis van de combinatie ING Vastgoed Ontwikkeling, Heijmans Bouw en De Dageraad met Claus en Kaan Architecten als winnend plan gekozen en voorgelegd aan het gemeentebestuur. Dit heeft nog geen definitieve winnaar aangewezen ivm financiële overwegingen. Het bestuur heeft opdracht gegeven de door de beoordelingscommissie gekozen combinatie te laten aantonen dat hun plan haalbaar is. Het gemeentebestuur heeft de opdracht derhalve nog niet gegund in 2002.
Uit latere informatie blijkt dat er mogelijk sprake moet zijn geweest van een nieuwe ontwikkelingscompetitie, waarbij de beoordelingscommissie haar voorkeur heeft uitgesproken voor het ontwerp van het consortium Bouwfonds Wonen, de Alliantie Projektontwikkeling (De Dageraad) en Claus en Kaan Architecten Amsterdam. De opdracht is aan deze combinatie gegund (Bron: Architectenweb).

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam


Documenten
procedure
Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2022, Stichting Architectuur Lokaal.