Ontwerpwedstrijden - Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact

Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen

Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer organiseert een ontwerpwedstrijd voor duurzame en zelfvoorzienende drijvende woningen. Inschrijving staat open voor multidisciplinaire teams van maximaal 10 personen. Deze teams dienen voor 50% uit studenten en 50% uit professionals te bestaan. Aanmelding is mogelijk tot en met 11 december 2009. De ontwerpwedstrijd start op 5 januari 2010 met een startbijeenkomst. Vervolgens hebben de teams 8 weken de tijd om een ontwerp te maken dat uiterlijk 3 maart 2010 ingediend moet worden. Gedurende de ontwerpwerkzaamheden zijn er elke twee weken avondcolleges waar de nieuwste kennis over energie en installaties, afvalwaterbehandeling en cradle to cradle opgedaan kan worden. De ontwerpen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Er wordt een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Het Stadsdeel is voornemens het winnend ontwerp te (laten) realiseren. Indien blijkt dat het ontwerp van de tweede en derde prijs ook goed realiseerbaar zijn, wil het Stadsdeel ook deze ontwerpen realiseren.

Resultaat
De prijsvraag is gewonnen door Team 4D. Team 4D bestaat uit medewerkers van bouwbedrijven Dura Vermeer Bouw Amsterdam en Dura Vermeer Business Development, architectenbureau Kraaijvanger Urbis, installatiebedrijven Giesbers & Van der Graaf en IHO en ingenieursbureau DGMR. De studenten die deel uitmaakten van dit team zijn: Rik van Coolwijk, Rudy Oussoren en Roos Cornelissen.
Op 28 mei 2011 werd bekend dat het stadsdeel de drijvende woning niet zal realiseren door een gebrek aan financiële middelen en het investeringsrisico. Dura Vermeer, onderdeel van Team 4D, heeft de intentie uitgesproken de woning zelf te realiseren. Het stadsdeel heeft toegezegd te zoeken naar een geschikt kavel en overleg met Agentschap NL te plegen voor eventuele subsidieverstrekking. (bron: duravermeer.nl)
Op 15 augustus heeft het stadsdeel Oost bekendgemaakt, om financiële redenen, geen ligplaats ter beschikking te stellen. (bron: cobouw.nl)

Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2022, Stichting Architectuur Lokaal.