Ontwerpwedstrijden - Woontoren Baankwartier Rotterdam
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact

Woontoren Baankwartier Rotterdam

Uvastgoed heeft, in samenwerking met de gemeente Rotterdam, een besloten prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een woontoren in het Baankwartier te Rotterdam. Voor deze prijsvraag zijn vijf architectenbureaus uitgenodigd.

Resultaat
De prijsvraag is gewonnen door Casanova+Hernandez architecten met het ontwerp Cooltower.

Vervolg

Na het winnen van de prijsvraag vroeg de uitschrijver, U Vastgoed, BAM om het project verder te ontwikkelen. Uiteindelijke achtte BAM het ontwerp van Casanova+Hernandez architecten niet haalbaar.
Een jaar later werd op de Rotterdamse woonbeurs de Cooltower in de verkoop gezet met een ontwerp Kokon architecten. Het bleek een kopie van het winnende ontwerp van Casanova+Hernandez. Na een juridische strijd van meer dan twee jaar erkende BAM en Kokon Architecten in 2013 dat zij inbreuk hadden gemaakt op de auteursrechten van architectenbureau Casanova + Hernandez.
In 2014 hebben U Vastgoed / BAM een nieuwe architect, Mei Architecten gevraagd om een geheel nieuw ontwerp voor de toren. Een jaar later gebeurde hetzelfde. Dit keer werd architectenbureau Van Wilsum en Van Loon gevraagd om de toren te ontwerpen.
In 2016 zijn U Vastgoed / BAM ook van dit ontwerp afgestapt en heeft V8 architecten opdracht gekregen om de toren te ontwerpen.

Opdrachtgever
Uvastgoed


Documenten
procedure
Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2022, Stichting Architectuur Lokaal.