Ontwerpwedstrijden - Quest Energetic City 2050
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact

Quest Energetic City 2050

Alliander en Gemeente Arnhem schrijven een ontwerpwedstrijd uit voor een ontwerpend onderzoek naar een nieuw energetisch panorama voor de stad van de toekomst. Deelname staat open voor teams onder aanvoerderschap van een jonge ontwerper (jonger dan 40 jaar), die geregistreerd is als architect, stedenbouwkundige of landschapsarchitect bij het Bureaus Architectenregister. In de eerste ronde selecteert de jury drie teams op basis van een visie in de vorm van een manifest en een geanonimiseerde opgave van de teamsamenstelling. De geselecteerde teams worden uitgenodigd voor een meervoudige opdracht waarin zij hun manifest uitwerken tot stadsontwerp. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding van € 15.000. Daarnaast wordt een prijs van € 15.000 uitgereikt aan de winnaar.

Procedure
Het programma voor de prijsvraag is opgesteld volgens het model wedstrijdprogramma voor een prijsvraag, zoals beschreven in KOMPAS. 

Resultaat
De volgende drie teams zijn geselecteerd voor de tweede ronde

  • Energienetwerken als ontwikkelingsdynamiek voor nieuwe publieke ruimtes, bestaande uit David Verhoestraete (CLUSTER landschap en stedenbouw), Tom Maes, Bjorn Verhofstede, Thomas Block en Jan M. Willems;
  • Maart 2051, bestaande uit Camila Pinzon Cortes (www.Urbanos.nl), Pepijn Verpaalen (www.Urbanos.nl), Martijn van der Linden, Geert van der Veer (Praedium) en Serge van den Berg (HetEnergieBureau);
  • Innergy, bestaande uit Frank Marcus (Frank Marcus Architecten), Pieter Wackers, Gerben Pennings, Chris van der Zwet (DS landschapsarchitecten) en Gertjan Rohaan.

De jury heeft de inzending van team Innergy als winnaar aangewezen.

Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2022, Stichting Architectuur Lokaal.