Ontwerpwedstrijden - Hoe wonen wij in de toekomst?
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact

Hoe wonen wij in de toekomst?

Woningcorporatie Havensteder schrijft ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan een prijsvraag uit. Wonen is in beweging. De klassieke wooncarrière (van bij ouders thuis naar eigen kamer/huisje naar een eengezinswoning met kinderen en na je 55e een ouderenappartement) raakt achterhaald. Betaalbaarheid van het wonen is voor steeds meer mensen een issue. Maar ook flexibiliteit: woonwensen veranderen steeds sneller, bijvoorbeeld door veranderende gezinssituaties, combinatie van werk & privé of privé & zorg aan huis. Willen we nog wel een eigen huis? Of willen we vooral een plek om samen te zijn? En wat is dan een eigen huis? Wat bepaal je zelf en wat wordt voor je bepaald? Betaal je voor een huis of verdien je aan je huis? Kortom: hoe wonen we in de toekomst?

Deelname staat open voor amateurs en professionals. Amateurs dingen mee naar de publieksprijs: 500 euro voor de winnaar, 250 euro voor de 2e plaats en 100 euro voor de 3e plaats. Professionals worden beoordeeld door een vakjury. De top vijf wordt uitgenodigd voor een pitch voor de jury. Voor de winnaar(s) is € 15.000 euro beschikbaar om het idee verder uit te werken tot concept. Voor de uiteindelijke realisatie stelt Havensteder € 50.000 beschikbaar. Is meer geld nodig, dan spannen Havensteder en de winnaar(s) zich samen in om financieringspartners te vinden.

Resultaat
De jury heeft de volgende winnaars bekendgemaakt:

Amateurs:

  • 1e prijs: Atlantis, Nina den Hollander (CSG Calvijn);
  • 2e prijs: Huis van de toekomst, Han van Goeverden;
  • 3e prijs: Rinkel voor twee, Carine Fraanje.


Van de professionals mogen drie inzendingen verder worden uitgewerkt:

  • SOLO-LAB, Anne Seghers, Zineb Seghrouchni (Studio Papaver) en Evelien Pieters (BEP ARCHITECTUURPRODUCTIES);
  • de Hub, David Hess (Kraaijvanger);
  • Traphuis ZOHO, ZUS[Zones Urbaines Sensibles].

De jury heeft de Hub, David Hess (Kraaijvanger) tot winnaar uitgeroepen.

Opdrachtgever
Woningcorporatie Havensteder

David Hess (Kraaijvanger)

Documenten
procedure
Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2022, Stichting Architectuur Lokaal.