Ontwerpwedstrijden - Open Call Uitzichttoren Vorstelijk Landschap
 
Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact

Open Call Uitzichttoren Vorstelijk Landschap

Gemeente Tilburg schrijft een prijsvraag uit voor het ontwerp van een iconische uitkijktoren tussen de hoofdrijbanen Breda – Eindhoven en Eindhoven – Breda. Het idee achter deze toren is het (mentaal) herstellen van de door de A58 doorsneden landschappen van Moerenburg en Koningshoeven. Daarnaast verwacht de gemeente dat de uitzichttoren een eyecatcher voor automobilisten, fietsers en wandelaars wordt en zo mede een nieuwe toegangspoort tot de stad Tilburg vormt.
Deelname staat open voor recent afgestuurde (vanaf 2012) ontwerpers.
De eerste ronde bestaat uit inzendingen van een visie. Drie tot vijf visies worden geselecteerd voor uitwerking tot een schetsontwerp. Hiervoor is € 2.500 (ex. btw) per visies beschikbaar. Het is de intentie het winnend ontwerp te realiseren. Hiervoor is een budget van € 275.000 (ex. btw) voor beschikbaar.

Resultaat

Er zijn 39 inzendingen ontvangen. De volgende vijf partijen zijn geselecteerd om hun visie in de tweede ronde uit te werken tot een schetsontwerp:

  • Anne Geenen;
  • Saghar Wafea e.a.;
  • Nina Aalbers – Architectuur maken;
  • Elena Lledo en Drazen Krickovic;
  • Maarten van Kesteren.

De schetsontwerpen zijn online gepubliceerd. Tilburgers kunnen op een van de ontwerpen stemmen. Ook Rijkswaterstaat en de jury hebben 1 stem.

Een Lus in het Landschap, Elena Lledó en Drazen Krickovic is tot winnaar uitgeroepen.

In oktober 2018 heeft de gemeente laten weten het winnend ontwerp niet uitvoerbaar te achten en de haalbaarheid van de inzending van Nina Aalbers te onderzoeken. Rond de zomer van 2019 wordt besloten of deze inzending gerealiseerd zal worden.

Opdrachtgever
Gemeente Tilburg

Documenten
procedure
Het Steunpunt Ontwerpwedstrijden is in 1997 opgericht op initiatief van de Rijksbouwmeester en ondergebracht bij Architectuur Lokaal door Aedes (vh. NWR), Bouwend Nederland (vh. AVBB), BNA, BNI, BNSP, NEPROM, NVTL, ONRI, VNG en de ministeries van VROM, OCW, LNV, V&W, BuiZa en Defensie. © 2009-2022, Stichting Architectuur Lokaal.