EU Aanbestedingendag

2008 – De wijze waarop publieke opdrachtgevers architecten en projectontwikkelaars selecteren sluit onvoldoende aan bij wat zij te bieden hebben. Dat levert conflicten op. Het creĆ«ren van waardevolle gebouwen, steden en landschappen, het zorgvuldig omgaan met maatschappelijk kapitaal en het bieden van ruimte aan creativiteit en talent wordt danig gefrustreerd. Wat verwachten architecten en ontwikkelaars van de gemeenten als opdrachtgever? En waaraan hebben gemeenten behoefte bij het maken van keuzen voor hun opdrachtnemers?

Hierover werd op 4 december 2008 in De Flint in Amersfoort gesproken door 430 bestuurders van gemeenten en andere overheden, architecten, projectontwikkelaars, corporaties, ambtelijke projectleiders, inkoopmanagers, bouwmanagementadviseurs en juristen. Op verzoek van de Rijksbouwmeester organiseerde Architectuur Lokaal een landelijke bijeenkomst over de problematiek bij (Europese) aanbestedingen aan architecten en ontwikkelaars, in samenwerking samen met BNA, NEPROM en VNG.

In vervolg hierop verscheen het magazine EU Aanbestedingendag. Publieke opdrachten architectuur & projectontwikkeling, een speciale uitgave van het tijdschrift Architectuur Lokaal, met een volledig verslag van inleidingen en debatten van de EU Aanbestedingendag, naast interviews met architecten, wethouders en projectontwikkelaars, achtergrondartikelen over de problematiek bij EU aanbestedingen in Nederland, Duitsland, Vlaanderen en Denemarken en fotoreportages.