2021 Drijvend Havenkantoor met boothuis, gemeente Haarlem

Opdrachtgever Gemeente Haarlem
Partners Geen
Opgave Realistisch, haalbaar en betaalbaar ontwerp voor toekomstbestendige en energieneutrale huisvesting van een nieuw te bouwen drijvend Havenkantoor met boothuis en werkplaats van hoge architectonische kwaliteit, in aansluiting op omringende stedelijk weefsel en gemeentelijke visie op duurzaamheid.
Doel Verkrijgen van aansprekende, haalbare, betaalbare en toekomstbestendige
schetsontwerpen voor een nieuw te bouwen drijvend havenkantoor met boothuis, werkplaats en aanlegmogelijkheid voor schepen, waarbij sprake is van maximale ontwerpkwaliteit, bieden van zoveel mogelijk vrijheid aan de deelnemers om zoveel mogelijk innovatieve voorstellen te verkrijgen, bieden van kansen aan kleinere architectenbureaus en nieuwe generaties ontwerpers, selecteren van een schetsontwerp met de bedoeling dit plan in het vervolg op de prijsvraag uit te voeren voor 1 januari 2023, leveren van een bijdrage aan de Ontwikkelvisie, genereren van draagvlak door het betrekken van burgers en andere belanghebbenden.
Procedure Openbare prijsvraag cf. Kompas bij Prijsvragen (2016), (selectie op basis van visie)
Uitschrijfdatum 29 oktober 2021
Resultaat 13 april 2022
Doorlooptijd 5,5 maanden
Deelnemers Architecten
Inzendingen 1e ronde: 112 inzendingen waarvan 99 inzendingen geldig; 2e ronde: 3 inzendingen
1e ronde Visie
2e ronde Structuurontwerp STB2014, kostenraming NEN2699
Vergoedingen € 15.000 ex btw totaal t.b.v. gelijke tegemoetkoming in de kosten
Winnaar Winnaar: Werktuig voor de verbeelding, Stefan de Vos, Jeroen Lemans (VLOT architecten), Rutger Snoek (Transistor), Jelle Vedder (Bartels en Vedder), Rico Logman (DWA), Martin Trapman (Procabo) en Antje Ehrenburgh (Ecologisch Adviesbureau Antje Ehrenburgh);
Runner-up: Blauw Hart, Susanne Aniba, Changiz Tehrani, Rop van Loenhout (Attika Architekten), Maarten Vroegindeweij (Domera), Bianca Gentili (grafisch ontwerper en interieur architect), Sander Verhoeff (Verhoeff consultancy), Marco Gieskens (Hercules Floating concrete), Simone de Jong (Ecosol Haarlem). Leporello, Benjamin Groothuijse, Tjerk de Boer, Maelle Turgeon, Wiebke Oppel, Lioba Pflaum, Wouter Meijer, Arnoud Seegers (Groothuijse de Boer architecten).
Jury Willem Hein Schenk, Stadsarchitect gemeente Haarlem (voorzitter),
Erik Boontjes, Waternet,
Marlies van Diest, Van Diest Ontwerp,
Laetitia Ouillet, eRiskgroup,
Dennis de Waart, DeDAKKAS Haarlem
Secretaris Architectuur Lokaal: Cilly Jansen, Bram Talman
Participatie Tentoonstelling
Vervolg De uitschrijver heeft de intentie om het winnende ontwerp te realiseren en is voornemens om aan de winnende deelnemer een vervolgopdracht te verstrekken. Deze opdracht zal in beginsel het uitwerken van het structuurontwerp tot een architectonisch en technisch ontwerp (STB2014) behelzen. Oplevering beoogd 2023.
Bouwbudget € 1.6 mln
Klachten Geen
Documentatie Reglement en bijlagen,
Inzendingen en juryrapport

Boven: Werktuig voor de verbeelding (winnaar), onder links Leporello, rechts Blauw Hart.